Connect with us

Si duket djalli? 8 imazhet e “armikut të njerëzimit” gjatë historisë

Të Ndryshme

Si duket djalli? 8 imazhet e “armikut të njerëzimit” gjatë historisë

 

 

Nga Live Science

Nga një engjëll i rënë tek një burrë me mjekër, me ngjyrë të kuqe, me brirë, janë këto disa nga imazhet e djallit ndër shekuj. Figura e sotme e djallit është rezultat i artit, letërsisë dhe teatrit gjatë shekujve, të gjitha që kanë skalitur një personifikim të së keqes.

Për të zbuluar se si duket në të vërtetë djalli, revista All About History bisedoi me Marina Montesano, profesore e Historisë Mesjetare në Universitetin e Mesinës në Itali dhe Jan Machielsen, lektor i lartë në Historinë e Hershme Moderne në Universitetin e Cardiff-it në MB. Të dy këta dijetarë janë ekspertë në historinë e djallit dhe okultizmit.

Këtu janë tetë imazhe se si njerëzit kanë personifikuar Satanin gjatë historisë.

Gjarpri

Në Librin e Zanafillës të Dhiatës së Vjetër, gjarpri që tundoi Adamin dhe Evën me frutin e ndaluar në Eden , zakonisht lidhet me djallin. Sipas Marina Montesano, të vetmet referenca për “Satàn” në Biblën Hebraike do të thotë “kundërshtar”, “pengesë” ose “armik” dhe mund t’u referohen ose antagonistëve njerëzorë ose entiteteve të mbinatyrshme.

Vetëm më vonë, në Dhiatën e Re, djalli përmendet si një gjarpër. Pavarësisht kësaj, gjarpërinjtë lidhen zakonisht me djallin, raporton abcnews.al

Engjëll i rënë

Në Bibël, shkruhet se Perëndia e ka dëbuar Satanin nga parajsa. Gjatë mesjetës figura e Luciferit e ka bërë atë engjëll rebel dhe duke e shndërruar në paradigmën e krenarisë si mëkatin kryesor.

Përshkrimi më i hershëm i sugjeruar i njohur i djallit është në një mozaik të shekullit të 6-të, në Bazilikën e Sant’Apollinare Nuovo, Ravenna, Itali. Imazhi “tregon djallin si një engjëll blu eterik, me tipare kafshësh,” tha Montesano.

Përshkrimet e djallit gjatë periudhës mesjetare ishin zakonisht si dragoi.

Djalli si kafshë

Përshkrimet e djallit gjatë periudhës mesjetare ishin zakonisht si dragoi, tha Montesano. Për shembull, një papë i hershëm i njohur si Shën Sylvester thuhet se vrau një dragua djallëzor , duke i lënë përshtypje një grupi priftërinjsh paganë dhe duke konfirmuar besimin e krishterë të perandorit romak Konstandin.

Sidoqoftë, ndërsa krijesat mitike shpesh shoqëroheshin me djallin gjatë periudhës mesjetare, po ashtu ishin edhe kafshët e vërteta. Sipas Bibliotekës Britanike , shumë portretizime mesjetare të djallit kanë tipare të kafshëve, duke përfshirë thundrat ikonike, bishtat, kthetrat dhe madje edhe duart e gjata.

Djalli me krahë

Poema e shekullit të 14-të “Inferno”, shkruar nga Dante Alighieri si pjesë e ” Komedisë Hyjnore” rrëfen një udhëtim imagjinar nëpër shtatë rrathët që përbëjnë ferrin përpara se protagonisti të dalë ballë për ballë me vetë djallin.

Sipas Montesanos, krahët e Satanait mund të kenë origjinën në mitologjinë babilonase, për shkak të lidhjes së djallit me figurën e Lilith. “Lilith vjen nga demonët e lashtë babilonas Lilitu: femra me krahë që fluturuan gjatë natës, duke joshur burrat dhe duke sulmuar gratë shtatzëna dhe foshnjat.

Djalli me brirë

Një lidhje e qartë e hershme midis Satanait dhe dhive gjendet në bazilikën e mozaikut Sant’Apollinare Nuovo, e ndërtuar në fund të shekullit të 6-të në Itali. Në mozaik, engjëlli blu në të majtë të Jezusit qëndron pas tre dhive, ndërsa engjëlli në të djathtë të Jezusit bashkohet nga tre dele, shkruan abcnews.al .

Në tregim, dhia lidhet me ata që nuk hyjnë në parajsë. Në librin e tij, Jeffrey Burton Russell pretendon se lidhja midis djallit dhe cjapit rrjedh nga lidhja e djallit me hyjnitë e fertilitetit të botës së krimit, të cilët të krishterët i refuzuan si demonë. Së bashku me perënditë e tjera pagane, këta idhuj me brirë u frikësuan veçanërisht “për shkak të lidhjes së tyre me shkretëtirën dhe me furinë seksuale”, raporton abcnews.al

Djalli si Adonis

Shumë janë mësuar ta shohin djallin si një burrë të pashëm, si në serialin Netflix të vitit 2016 “Lucifer”. Ky mishërim i djallit u shfaq për herë të parë në shekullin e 17-të. Në 1667, John Milton botoi poemën e tij epike ” Parajsa e humbur “, e cila tregon historinë e dëbimit të djallit nga parajsa dhe tundimin e tij të Adamit dhe Evës në kopshtin e Edenit.

Në shekullin e 18-të dhe në fillim të shekullit të 19-të, pati një ringjallje të interesit për “Parajsën e Humbur”. Artisti William Blake krijoi disa ilustrime për një version të “Paradise Lost” në të cilin djalli cilësohet si një figurë e pashme, e ngjashme me perëndinë, me tipare tërësisht njerëzore.

Një djall i veshur me të kuqe

Gjatë shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të, imazhi i djallit u përdor në reklama dhe karikatura satirike. Në një film vizatimor të vitit 1900, ai u përdor nga një aktiviste për të drejtën e votës së grave.

Djalli i shekullit të 20-të

Gjatë shekullit të 20-të, djalli vazhdoi të “rikrijohej” nga shkrimtarët dhe kineastët, duke e vendosur atë nën maskën e të huajve misterioz, biznesmenëve të zgjuar dhe madje edhe fëmijëve, si në filmin horror të vitit 1976 “The Omen”.

Në romanin e Mikhail Bulgakov ” Mjeshtri dhe Margarita ” (botuar për herë të parë në revistën Moskva, 1966), djalli shfaqet si një i huaj i zgjuar, por i fshehtë, i shoqëruar nga një mace që flet. Në mënyrë të ngjashme, në filmin e vitit 1987 “Zemra e engjëjve” Robert de Niro luan Louis Cyphre (Lucifer), një biznesmen i veshur mirë, por i fsh

ehtë.

Në vitin 1936, shkrimtari amerikan Stephen Vincent Benet shkroi ” Djalli dhe Daniel Uebster ” në të cilin personazhi Scratch (Satani) lufton për të drejtën e tij për shpirtin e një njeriu në një gjykatë. Në një mënyrë të ngjashme, filmi i vitit 1997 “Avokati i Djallit” e tregon Al Pacinon që luan Luciferin si kreun e një firme ligjore të dyshimtë të qytetit të Nju Jorkut.

Por edhe këto përshkrime moderne e kanë origjinën e tyre nga Mesjeta./abcnews.al

Continue Reading
You may also like...

More in Të Ndryshme

To Top