June 22, 2021

Lajm1

edhe nje lajm tjetër më shum …

“Kur të vdεs me hidhnί sheqer mbi vαrr”, shοkon gruaja nga Berati

Nexhmia jeton prej 20 vitesh në emig/racion dhe kthehet sot në Shqipëri për të ftuar motrën e saj,

Lumturien në rubrikën “Ka një mesazh për ty” në “E Diela Shqiptare”, moderuar nga Ardit Gjebrea, sepse dëshiron ta bëjë për herë të parë të lumtur.

Ajo rrë/fen rreth martesës së motrës së saj në vitin 1971 me shkesi dhe se bashkëshorti i saj kishte probleme me alk/oolin.

Familja e tij e përb/uzte, nuk kishin të ardhura ekonomike, ndaj të gjithë i thonin të div/orcohej prej tij, por atëherë konsiderohej t/urp. “Kur ishte me djalin e tretë, motra nuk i mbante dot.

Atëherë nuk bëheshin kështu gjërash si tani, nuk e do fëmijën dhe e heq. I rekomandon njëra, i thotë bëj një gji/lpër kafshësh që të heqësh fëmijën.

E bëri këtë gjilpërë, por fëmija nuk u hoq. Fëmija u sëmur, është 35 vjeç tani, me të meta mendore. Ajo këtë e ka shumë pikë të dobët sepse thotë:’ Jam unë ajo që e bëra këtë djalë kështu.’ Ndoshta s’ka qenë dhe ajo, ka qenë fati i tij.”

Nexhmia tregon se Lumturia dhe katër fëmijët e saj rri/heshin e tor/turoheshin, duke e bërë të pamu/ndur jet/esën. Këshilli i lagjes mundi ta divo/rconte, pasi familja e tyre nuk funksiononte më.

Ish – bashkëshorti mori dy fëmijët e mëdhenj, ndërsa Lumturia djalin e sëm/urë dhe vajzën. “Ishte shumë e re, nuk e çante dot jetën vetëm. U martua. Sikur të mos mbaronte kjo histori e saj, pijanec dhe ky tjetri. Tor/turë e jashtë/zakonshme.”

Në vitin 1997 hum/bi jet/ën një prej djemve të saj, duke e detyruar të kthehet në atë shtëpi që ishte për/buzur, vetëm e vetëm për të var/rosur të birin.

Me kalimin e viteve fëmijët u stabi/lizuan dhe vazhduan jetën e tyre, por ajo ende ndihet e dhu/nuar dhe e tor/turuar, duke menduar se asnjë nuk e do.

“Ajo ka arr/itur deri sa ka thënë: ‘Kur të v/des dua të më hidhni sheqer në va/rr se e kam gja/kun të hel/muar’.