Lajm1

edhe nje lajm tjetër më shum …

“Kam gruan me kancer”/ Drama e Arbër Likajt, inxhinierit shqiptar që tentoi të trafikonte ko,ka,inë nga Buenos Aires në Evropë

Historia e Arbër Likaj tërheq vëmendje në mesin e dhjetëra njerëzve që shkojnë nga Afrika ose Evropa Lindore për të kontrabanduar ko.kainë me pastërti të lartë dhe d.roga sintetike në Argjentinë. Sipas “LoboNews” gjatë viteve të fundit, burra të kombësive si Nigeria përfunduan para gjykatave për çështjet penale ekonomike si kontrabandistë për dërgimin e pakove në Correo Argentino me ko.kainë të pastër në mënyrë të zgjuar maskuar për bashkatdhetarët në Tajlandë apo Kinë. Por Likaj ishte ndryshe. Me origjinë nga Elbasani, qytet në Shqipërinë e mesme dhe me profesion inxhinier kompjuterik Arbëri ishte vendosur në Buenos Aires në fillim të dekadës së kaluar në një apartament Recoleta në rrugën Cabello me bashkatdhetarë të tjerë dhe ai shfaqej në disko me gra. Një çështje penale e datës 2013 e shpalli atë si të kërkuar në Regjistrin Kombëtar të Recidivizmit. Krimi: të jetë organizatori i supozuar i një përpjekjeje për të kontrabanduar ko.kainë në Athinë dhe Romë, më shumë se 11 kilogramë të zbuluar midis majit dhe qershorit të atij viti në aeroportin Ezeiza.

Historia e tij përfundoi në mars 2021. Pasi u kap , Arbëri u dënua përfundimisht më 26 shkurt, pasi pranoi fajin dhe ra dakord për një gjykim të shkurtuar dhe dënimi ishte katër vjet e dhjetë muaj zbatim efektiv. Por sot, Arbëri dëshiron të shkojë në shtëpi. Ai bëri një ankim para drejtësisë, duke kërkuar paraprakisht largimin , një burim ligjor që lejon një të huaj të dënuar në Argjentinë të dëbohet në vendin e tij të origjinës me kushtin e moskthimit. Gjykata Penale Ekonomike nr.1, ku ai pranoi dënimin e tij, e mohoi atë më 30 dhjetor, sipas vendimit të aksesuar nga Infobae. Pretendimi i Likajt ishte veçanërisht dramatik: gruaja dhe nëna e fëmijëve të tij kanë kancer të avancuar.

Likaj “është i martuar në Shqipëri me gruan që nga kjo martesë kanë dy fëmijë…të cilët ishin nën kujdesin e nënës së tyre , e cila ishte përgjegjëse për financat e shtëpisë”, thuhet në deklaratën origjinale të mbrojtjes së tij. “Për fat të keq, zonja… filloi të sëmurej vazhdimisht, një situatë që e detyroi atë t’i nënshtrohej një kontrolli mjekësor, i cili pas disa studimeve ata arritën të vërtetonin se ishte një tumor në gji”Ai vazhdoi:” Kërkon trajtim me kimioterapi. E gjithë kjo ka prekur familjen e tij, jo vetëm gruan, e cila është e dobët, por edhe fëmijët e mitur, 7 vjeç e gjysmë e 19 muaj”, vijon teksti.

Kështu Likaj është thirrur në videokonferencë nga Gjykata nga burgu federal në të cilin mbahet. Ai deklaroi arsyet e tij. Ai pohoi se gruas së tij i është dashur të pushojë së punuari katër muaj më parë dhe se ka kërkuar edhe një subvencion në Shqipëri , diçka jashtëzakonisht e vështirë për t’u marrë, e cila varet nga një komision vlerësimi, si dhe nga ndihma në fondacione private. I dënuari për kontrabandë dr.oge kujton se në Shqipëri kishte një punë në “një kompani të madhe” që mund të ndihmonte me para familjen e tij nëse kthehej. Ai ka paraqitur një raport të ashpër mjekësor, i cili tregon se gruas së tij i duhet hequr gjoksi i prekur për të vazhduar trajtimin. Një raport tjetër i dërguar nga vendi i tij siguron se djali i tij i madh përballet me probleme psikologjike për shkak të situatës.

Mbrojtësi i tij zyrtar madje kërkoi plotësimin e një Raporti Social pranë Ekipit Ndërdisiplinor që bashkëpunon me Zyrat Zyrtare të Mbrojtësve Publikë. Një i diplomuar për punë sociale deklaroi se ” kthimi i të lartpërmendurit në vendin e tij të origjinës konsiderohet i përshtatshëm , në mënyrë që fëmijët dhe partnerja e tij të kenë sërish kujdesin, kontrollin dhe mbështetjen emocionale të të akuzuarit. Shqiptari ndihmohet nga një mbrojtës zyrtar.

Megjithatë, prokurori Nicolás Czizik e refuzoi kërkesën.

Nga elementet pranë dosjes nuk është e mundur të përcaktohet me shkallën e sigurisë që kërkon ky lloj vendimi, se anëtarët e bërthamës parësore të të ndjerit po kalojnë një situatë vulnerabiliteti ekstrem që u lejon atyre të devijojnë nga çfarë parashikon ligji”, është siguruar sipas aktvendimit.
Gjyqtari Ignacio Fornari doli në një përfundim të ngjashëm: gruaja dhe fëmijët e Arbërit tashmë janë të përkujdesur mjaftueshëm. Madje gjykatësi kujtoi se ishte autorizuar në tetor të vitit të kaluar të hapte fondin rezervë të Likajt , paratë e tij të kursyera.