July 26, 2021

Lajm1

edhe nje lajm tjetër më shum …

Fѕhati shqiрtar ku të gjithë e kanë mbiemrin Gaѕhi

Është një fshat në Kosovë që ka një karakteristikë shumë interesante, të gjithë banorë kanë të njejtin mbiemër, Gashi.

Fshati Brus gjendet në zonën më të thellë të komunës së Lipjanit. Banorët e Brusit kanë dy besime, një pjesë i takon feaë islame dhe një pjesë tjetër fesë së krishterë.

Siç thuhet, fshati është ngritur prej tre vëllezërve të cilët kanë përqafuar besime të ndryshme. Në mes të fshatit janë va rrezat në të cilat deri para një dekade janë va rrosur së bashku katolikë e myslimanë, ndërsa kohët e fundit ato janë të ndara.

Brusi është fshat i gërshetuar me të vjetrën dhe modernen. Aty ka shtëpi të vjetra mbi 200 vjet, por edhe shtëpi të reja e moderne.

Për të arritur në Brus, duhet kaluar nëpër terr itorin e dy komunave, Prishtinës dhe Artanës.

Prodhimi i thëngjillit dhe shitja e tij është profesioni i vetëm i shumicës së banorëve të Brusit. Në këtë fshat ka 30 furra të posaçme në të cilat drurët digjen duke u shndërruar në thëngjill për skarë.

Ka edhe shumë fshatra të tjera në Kosovë, ku një pjesë e madhe e banorëve kanë të njejtin mbiemër.

Aty ekziston një ligj: Nuk martohen mes vete, edhe pse nuk kanë lidhje gj aku!